kasihan sama itu anak...

anak sape....ye la...ank aku la...sian lak aku dgr sandiwara die pgi tadik...mse aku tgh siap2 nk g koje tu kan..die dtg rengek2 kat aku..ngadu tapak kaki die gatal...kne gigit nyamuk...aku pun ckp la...

'jap2..mama g amik mopiko ye...' aku  pun amik la...dan dan tu gak die tunjuk lgi..ckp...'mama...ade tiga.." mksud die tu ade 3 tmpt la yg gatal...aku pun...hhmmm...ye kan je la...sapu situ sini...pstu paling tak tahan...

'mamaaaa....mama tak payah la gi keje....mama duduk kt rumah je  la.....jgn tinggalkan kiteee.....'

aku pandang die...mcm speechless....eerrkk...sgt pndai susun kate2...umo 3 thn...ke mmg bdk2 baya tu dh pndi ckp cmtu...aku rse mcm....kesian nyer la ank aku...dlm ati aku byk lak wt andaian...

1.aku bz sgt ke....(pttuuiihhh)smpi tkde mse ngan ank2..bile fikir2 balik...sbtu ahad aku tk prnh g keje...mmg kje kt umah melambak la kan...die kaco2 tu biase la....kne mrh2 tu lgi la biase...tpi aku tgn tak ringan sgt...ringan sikit je--->cubit2 sikit je...n berlakon pegang rotan....suara...mmg high pitching....takat tu je la...

2.layanan kureng...(sebuk layan papa die je...muahahaha...) mungkin gak la kot kan sbb anak2 zmn skrg ni pndai dah nilai...kalau aku kureng layan, die g kat papa die...kalau  papa die tak layan, tu yg dtg merengek kt aku time aku tung tang tung tang wt kje umah...rengek nk tu la, nk ni la...sakit tu la, sakit ni la...adik wt kakak la...mcm2....saje je nk perhatian..die wt adik tak hengat lak kan...

3.aku garang sgt kot...tak la weh...betul...siyess....aku tak garang.....garang sikit je...papa die lgi garang...yeee....dh jdi mak mak ni kan, tkde mknanye la nk jerit gaban...segan gak kt jiran2..jdi tarzan je manjang...

4. tu je kot...antara faktor2 anak rse kurg perhatian....

huhu....korang rse mcm nk benti keje tak....aku lum smpi ati la nk ckp cm nih....

'mama keje....kakak g la sekolah....mama nk g keje...kejap je...ptg nnti mama blik laaaa.....'

aku penah dgr ceramah prof dr. harlina harliza tu (mcm tak betul je ejaan die, maaf ye)..die kalau staff2 die memerlukan masa tuk anak2..i mean ade hal dgn anak2..die akan let go cmtu je..sbb die sgt2 phm situasi sorng mak ni kekdahnye...sgt tolerate kan die...plus die kate...dh mmg tugas mak dan isteri...mmg  patut duk umah je...urus umah tangga...n die paling  mrh if isteri kuar keje sbb nk tolong suami....niat mmg baik...tpi jgn murah ati..ape2 je yg suami bwk blk, tu la yg isteri akan hidangkan...contoh kalau abg bwk blk ikn bilis, ikn bilis gorg, smbl dll yg terhidang..takkan tetibe jdik tenggiri asam pedas lak kan...hahaha....(ok, tak lawak)

ye ke suami zaman skrg ala2 lps tgn???-----ade lak yg mrh kt aku kang...jgn le slh phm ye...sye kuarkan blk ape yg prof tu ckp je...if saye silap, maafkan lah......

p/s:soryy, tetibe jdi ustazah lak..tajuk kemain lgi...ending....lari...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 respons:

Roszaneza Danny berkata...

Salam beb.. actually, bukan ko sorg jer yg alami smua ni.. aku rs smua para isteri & ibu la beb.. tp dalam keadaan taraf hidup kita yg makin hari makin meninggi ni beb, barang harian semua naik mencanak tak reti nak turun2 tu..kalau bukan kita yg membantu suami mencari rezeki..siapa lagi nak diharapkan..?? tul tak.. tak bermaksud kalau kita kerja tglkan ank2 dgn bbysitter,maknanya kita lupa terus anak2 d rumah.. manala ckup nak harapkan suami jer zaman skrg ni, org anak sorg pun laki bini kejer tak ckup2 gak.. inikan plak kita yg anak ramai ni..paling sng nak ko jdkan contohnya, aku ni hah... ank 2 da skul.. sorg lg next year pun masuk skul.. bby sorg pakai pampers & minum susu.. kalau nak harapkan suami menanggung semua tu, makanya tak makanlah anak2 kat umah. dah tu skolah skrg hari2 ada jer order terbaru nak itu ini,dah tu van skolah sorg RM35 kalau 2 org dah braper?? n tanggungjawab kat umah plak,sbnrnya encik suami kenalah pandai ringankan tgn membantu isteri mana yg patut.. layan anak2 ker.. tlg basuh kain ker.. ala bukan susah sgt basuh kain tu,masuk dlm mesin on kan ajer.. yang mn leh tlg,silala tlg.. skali skala masak ker kan.. sbb bila isteri kluar kerja membantu suami mencari rezeki tuk anak2..tak salahkan kalau suami ringankan sedikit kerja isteri d rumah..
beb,jgn risau..tak brmakna ko kejer ko kurang mmberi kasih syg pada anak2..apa yg boleh ko buat,bila cuti tu bawa dorg hangout g taman2 atau skali skala ambik cuti g holiday,kalau tak pun paling sng, ko cuti stay umah layan kerenah dorg..dok sama tergolek2 ngan dorg..tu jer ko bleh buat supaya dorg rasa ko tak lupakan dorg.dear,anak2 skrg amat memahami..cuna kita kadang2 tu yg perlu memahami dorg.. apa yg ko rasa tu,semua ibu2 yg bkerja tu rasa..termasuk aku. so, no need to worries k..

Ladylailapepel berkata...

ok darling...tpi capek mmg capek kan...insyaAllah...usaha yg terbaik...